Kroppen og klorid (chloride)

Klorid (chloride) er en af de vigtigste elektrolytter i blodet, sammen med kalium og natrium, og forekommet primært i kropsvæsker. Klorid kommer fra klor, som vi kender fra svømmehallen. Når klor reagerer med natrium, kalium eller brint så dannes en negativ ladet klorid ion – en negativt ladet ion kaldes for en anion. Denne anion, der er en elektrolyt, hjælper med at :

 • regulere væskebalance inden i og uden for cellerne i kroppen
 • opretholder den korrekte mængde af blod i kroppen
 • vedligeholder et korrekt blodtryk
 • opretholder syre- basebalancen (pH værdierne) i kroppen

Klorid repræsenterer omkring 70% af kroppens samlede negative ion-indhold, og i gennemsnit indeholder en voksen krop omkring 115 gram klorid. (Kilde).

Ud over dets funktioner som en elektrolyt kombineres klorid med brint (hydrogen) i maven for at fremstille saltsyre (hydrogenklorid) – der blandt andet er ansvarlig for :

 • nedbrydning af proteiner
 • absorption af andre metalliske mineraler
 • aktivering af indre faktor (intrisic factor) – et glycoprotein som absorberer vitamin B12.

Når saltsyren i maven er brugt, genoptages noget af kloriden i tarmen. Herfra bevæger kloriden sin ind i blodstrømmen, hvor den indgår som del af de stoffer, der samlet opretholder væskeforholdet uden for cellerne i kroppen. Kroppen genbruger altså store dele af kloriden.

En konstant udveksling af klorid og bicarbonat, mellem røde blodlegemer og plasmaet, hjælper med til at styre pH-balancen og udskillelsen af ​​kuldioxid fra kroppen.

Sammen natrium og kalium indgår klorid i nervesystemets funktioner – de hjælper med at transportere de elektriske impulser (signaler) gennem kroppen. (Kilde)

Modsat natrium, der ofte får skylden for at forårsage forhøjet blodtryk, forbindes et lavt indhold af klorid i kroppen med større chance for dødelighed. (Kilde).

Dagligt indtag via kosten

Dagligt indtag af klorid via kosten

Dissee oplysninger er kun vejledende. Det præcise indhold af vitaminer og mineraler i de forskellige fødevarer, afhænger primært af, hvilke forhold fødevaren har haft under væksten. Hvis den ikke har haft adgang til alle de mineraler, som eksempelvis planten har brug for, vil mineralindholdet i slut-produktet naturligvis også afvige fra de normalt oplyste værdier.

Sunde kilder til klorid inkluderer tang, oliven, rug, tomater, salat og selleri.

Desværre er mængden af klorid i disse,  ikke store nok til at imødekomme behovene hos en aktiv voksen.

 

 • rå broccoli indeholder omkring 0,7 mg per 100 gram (kilde)
 • rå spinat indeholder omkring 4 mg per 100 gram (kilde)
 • rå avocado indeholder omkring 0,4 mg per 100 gram (kilde)
 • rå banan indeholder omkring 0,3 mg per 100 gram (kilde)
 • økologiske rå æg indholder omkring 1,7 mg per 100 gram (kilde)
 • selleri indholder omkring 0,4 mg per 100 gram (kilde)
 • økologisk mælk indeholder omkring 0 mg per 100 gram (kilde)
 • Cashewnødder indeholder omkring 6 mg per 100 gram (kilde)
 • rå sorte quinoa indeholder omkring 3,8 mg per 100 gram (kilde)

 

Frida er et godt værktøj til at undersøge indholdet af forskellige fødevare i Danmark.

Dagligt indtag via KostTilskud

Dagligt indtag af klorid via KostTilskud

En kilde anbefaler, at man indtager 750 mg – 900 mg klorid hver dag – enten gennem kosten eller kombineret med et kosttilskud. Kroppen udskiller omkring 530 mg klorid hver dag. (Kilde).

En anden kilde anbefaler, at de fleste mennesker i alderen 9 – 50 år kombineret gennem kost og KostTilskud dagligt indtager 2.300 gram klorid. Samme kilde oplyser også, at gravide og ammende kvinder, har brug for et større indtag. (Kilde).

En undersøgelse over 13.000 patienter over en 35-årig periode har vist, at personer med det laveste niveau af korid i blodet, havde en 20 procent forøget risiko for at dø, i forhold til personer, der havde højere det højeste klorid-indhold. (Kilde).

Det overskydende klorid, som kroppen ikke har brug for, udskilles primært – 90% – via urinen, og ellers i afføring og sved. (Kilde).

Køb af KostTilskud

Køb af KostTilskud

 

Se den samlede liste over de anbefalede KostTilskud – eller vælg nogle af anbefalede produkter nedenfor :

Køb produkterne gennem Amazon.co.uk

[amazon link – pulverform]

[amazon link – pilleform]