Kroppen og mangan (manganese)

Mangan er et essentielt sporstof, der er nødvendigt for kroppen for at opretholde en velfungerende hjerne, et funktionelt nervesystem og så indgår det i mange af enzymerne i kroppen. Eksempelvis indgår mangan i antioxidanten superoxide dismutase (SOD), der er en af de vigtigste antioxidanter i kroppen. (Kilde).

Der findes godt 20 mg mangan i kroppens nyrer, lever, bugspytkirtel, knogler og hjernen.

Mennesker med diabetes har et lavere indhold af mangan i blodet, end mennesker der ikke har diabetes. Forskning har endnu ikke afgjort, om det er et lavt indhold af mangan, der er med til at forårsage diabetes. Eller om det lave mangan indhold i blodet omvendt skyldes diabetesen. (Kilde 1, kilde 2).

Men da mangan findes i bugspytkirtlen, der er involveret i insulin produktionen, og netop har med regulering af blodsukkeret at gøre, så hælder logikken mod den første af mulighederne : at et lavt mangan indhold i blodet, er med til at forårsage diabetes.

Mangan virker udvidende på blodårerne, så blodet lettere kan strømme igennem. Mangel på mangan kan bevirke, at blodet har sværere ved at komme frem gennem årene. Hvis der ikke kommer nok blod til hjernen, er der chance for en hjerneblødning. Undersøgelser har vist, at der er en stor chance for, at et lavt indhold af mangan i blodet, kan være med til at forårsage et slagtilfælde – og derigennem udvikle epilepsi. (Kilde).

I hjernen kan mangan blandt andet binde sig til neurotransmittere og hjælpe med til, at de elektriske impulser mere effektivt bevæger sig gennem kroppen. (Kilde).

Mangan spiller også en rolle i produktionen af thyroxine, der er vitalt hormon for funktionen af skjoldbruskkirtlen – den er med til at fasthold en sund appetit, stofskiftet, kroppens vægt og organernes effektivitet. (Kilde).

Når sår heler, hæver kroppen produktionen af kollagen i det beskadede område. Mangan er nødvendig for at fremstille aminosyren prolin, som er essentiel til dannelse af kollagen – sårheling i menneskelige hudceller.

En undersøgelse foretaget i Tyskland over 1,285 mennesker med kroniske sår viste, at forbinding af sårene med bandager indeholdende mangan, kalk og zink drastisk forbedrede kroppens heling af sårene. (Kilde).

Dagligt indtag via kosten

Dagligt indtag af mangan via kosten

Dissee oplysninger er kun vejledende. Det præcise indhold af vitaminer og mineraler i de forskellige fødevarer, afhænger primært af, hvilke forhold fødevaren har haft under væksten. Hvis den ikke har haft adgang til alle de mineraler, som eksempelvis planten har brug for, vil mineralindholdet i slut-produktet naturligvis også afvige fra de normalt oplyste værdier.

 

  • rå broccoli indeholder omkring 0,7 mg per 100 gram (kilde)
  • rå spinat indeholder omkring 4 mg per 100 gram (kilde)
  • rå avocado indeholder omkring 0,4 mg per 100 gram (kilde)
  • rå banan indeholder omkring 0,3 mg per 100 gram (kilde)
  • økologiske rå æg indholder omkring 1,7 mg per 100 gram (kilde)
  • selleri indholder omkring 0,4 mg per 100 gram (kilde)
  • økologisk mælk indeholder omkring 0 mg per 100 gram (kilde)
  • Cashewnødder indeholder omkring 6 mg per 100 gram (kilde)
  • rå sorte quinoa indeholder omkring 3,8 mg per 100 gram (kilde)

 

Frida er et godt værktøj til at undersøge indholdet af forskellige fødevare i Danmark.

Dagligt indtag via KostTilskud

Dagligt indtag af mangan via KostTilskud

Lige som mineralerne zink, kobber, selen og jern, er mangan betragtet som et tungmetal – så for stor indtagelse kan fører til forgiftning. Desuden har mangan pro-oxidante egenskaber, og kan derved bevirke skade igennem bremsning af antioxidanternes aktiviteter, eller skabelsen af frie radikaler. (Kilde).

Der er kun fastsat en tilrådelig mængde for daglig indtagelse via kosten for mangan. Niveauet er fastsat ud fra, hvad den amerikanske regering har registreret som et gennemsnitligt daglig indtag af mangan – også altså ikke ud fra nogen videnskabelige undersøgelse om, hvad kroppen faktisk har brug for.

Den tilrådelig daglige indtagelse af mangan er fastsat til 1,8 – 2,3 gram.

Samme undersøgelse fastsatte, igen ud fra gennemgang af statistikker over befolkningens spisevaner, at man uden problemer kunne indtage op til og med 11 mg. (Kilde).

Gyldendals Den Store Dansk skriver om mangan : “Behovet for mangan er usikkert, men en indtagelse på 1-10 mg pr. dag er tilstrækkelig og ufarlig. Mindre end 5 % af kostens mangan menes at blive optaget fra tarmen.

de skriver også :

Selv store mængder mangan i kosten synes at være uden giftvirkning, men gives mangan intravenøst, eller inhaleres det som manganstøv, fremkommer der selv ved lave doser symptomer fra centralnervesystemet. Manganforgiftning er set hos minearbejdere, der inhalerer støv eller dampe indeholdende mangan.

Det er altså primært indtag af mangan via vores miljø, og ikke fra føden vi spiser, der er skadelig.

Et for højt indtag af mangan (via vores omgang med verden udenfor) kan også forårsage : mitochondrial (dele af cellerne der fremstiller godt 90% af energien, som cellen skal bruge) dysfunktion, endoplasmisk retikulum (ER) stress (misfoldning af proteiner), autofagi (en automatisk funktion der fjerner og genbruger ødelagte dele af cellerne) dysregulering, apoptose og forstyrrelse af anden metalhomeostase. (Kilde).

Det kan desuden give symptomer som Parkinsons lignende rystelser, og menes at skyldes øget oxidation af signalstofferne dopamin og noradrenalin.

Køb af KostTilskud

Køb af KostTilskud

 

Se den samlede liste over de anbefalede KostTilskud – eller vælg nogle af anbefalede produkter nedenfor :

Køb produkterne gennem Amazon.co.uk

[amazon link – pulverform]

[amazon link – pilleform]