MSM mod ledsmerter - anti-inflammatorisk

Hvad er MSM (methylsulfonylmethane) ?

MSM er  en svovlholdig forbindelse, der findes naturligt i planter, dyr og mennesker. 

Det er stærkt anti-inflammatorisk og booster immunforsvaret.

Forskning understøtter anvendelse af MSM til behandling, af en række tilstande – fra gigt til rosacea.

Indtag af MSM modvirker nedbrydningen af brusk i leddene. (Kilde).

En undersøgelse foretaget over 100 mennesker, der alle var over 50 år, viste, at 1.200 mg MSM dagligt, reducerede smerte, stivhed og hævelse i leddene. (Kilde).

MSM kan krydse blod-hjerne-barrieren under cirkulation – og kan derfor trænge ind i hjernens væv.

Det antages, at MSM hæmmer proteinkomplekset NF-kB, der er involveret i inflammatoriske reaktioner i kroppen. (Kilde).

Det reducerer også produktionen af cytokiner (en betegnelse brugt om små proteiner), såsom tumor nekrose faktor alfa (TNF-ɑ) og interleukin 1alfa, 1beta og 6 (IL-1ɑ, IL-1β, IL-6) – der er signalproteiner, der er knyttet til inflammation i kroppen. (Kilde 1, kilde 2).

En anden undersøgelse bekræfter, at indtagelse af MSM kan reducere frigivelsen af molekyler forbundet med inflammation – såsom TNF-ɑ og IL-6. Undersøgelsen blev fortaget på mus, der forinden havde fået enten 200 mg/kg eller 400 mg/kg af MSN. Det øgede kraftigt musenes niveauer af disse stoffer – testene blev taget af væv fra musenes maver : (Kilde).

 • Glutathion : er en aminosyre og en kraftig antioxidant, der produceres naturligt af kroppens celler. Den er væsentlig for leverens evne til at afgifte, og fjerne uønskede stoffer som eksempelvis kviksølv. Den antioxidante del skulle være særdeles effektiv, til at modvirke aldring. (Kilde).
 • Catalase : er et almindeligt enzym i alle ilt-baserede organismer – til beskyttelse af cellen mod oxidativ skade fra reaktive iltarter
 • Prostaglandin E2 : syntetiseres i væggene i blodkar og tjener den funktion, at forhindre unødvendig dannelse af koagel (det der gør, at blodet koa-gulere ved blødninger), samt at regulere sammentrækningen af glat muskelvæv.

Og sænkede disse stoffer :

 • Malondialdehyde : en markør der angiver niveauet af oxidativ stress.
 • Myeloperoxidase : et enzym med bakterie-dræbende (antimikrobielle) egenskaber.
 • Carbonyl protein : er en af de mest anvendte markøre for oxidativ stress.
 • Nitric Oxide : er et vigtigt molekyle for bevarelsen af blodkarrenes sundhed – det hjælper også med udvidelsen af blodkarrene.

MSN har også andre funktioner :

 • MSM kan hjælpe med at reducere smerter, muskelskader og oxidativ stress efter intens træning – hvilket hjælper med til at “komme sig hurtigere”. (Kilde 1, kilde 2).
 • MSM kosttilskud har vist sig at medvirke til at reducere smerter og stivhed i mennesker med gigt. De kan også hjælpe med at forbedre fysisk funktion –  specielt for den ældre del af befolkningen. (Kilde).
 • MSM kan ved at reducere inflammationer afhjælpe allergirelaterede symptomer – inklusive hoste, åndenød, overbelastning, nyseri og træthed. (Kilde).
 • MSM kan forbedre hudens sundhed ved at styrke keratin og reducere inflammation. Det kan også hjælpe med at reducere symptomer på visse hudsygdomme.

Svovlforbindelser som MSM spiller vigtige roller i kroppens immunforsvars sundhed. Derudover spiller det en rolle i produktionen af glutathione  – en af  kroppens antioxidanter. 

Dagligt indtag af MSM via kosttilskud

Dagligt indtag af MSM via kosttilskud

Fælles for langt de fleste af undersøgelserne af MSM er, at et daglige indtag på 4.000 mg – 6.000 mg, virker til at være uden bivirkninger. Undersøgelserne er alle foretaget over en længere periode på typisk 12-24 uger.

En undersøgelse blandt 50 personer med høfeber viste, at en dosis på 2.600 mg MSM per dag over 30 dage, reducerede deres symptomer : kløe, åndenød, nysen og hoste. (Kilde).

MSM for leddene

Generelt viser undersøgelserne, at indtag af ca, 1.200 mg – 3.400 mg MSM, fordelt over 2-3 perioder af dagen, hjælper med at fjerne smerte og stivhed fra led. (Kilde 1, kilde 2).

Indtag af MSM kan booste virkningen af andre kosttilskud taget i forbindelse med gigt. Glukosamin sulfat, chondroitin sulfat og boswellia syre (boswellic acid) kan alle med stor gavn kombineres med MSM. Undersøgelser har vist, at MSM og boswellia syre var den bedste kombination – den formindskede også behovet for indtag af anti-inflammatorisk medicin. (Kilde 1, kilde 2)

MSM for hudens sundhed

Man mistænker, at MSM er med til at styrke huden, ved at donere svovlen i forbindelsen, til keratinen i huden. Keratin er et struktur-protein, og et af de vigtigste strukturelle materialer i hår, negle og en del af det yderste hudlag.

Ved et dagligt indtag på 3 x 1.000 mg MSM viste huden klare forbedringer med henhold til fasthed, farve og færre tegn på ældning.

*** fjern ? *** Nogle studier viser, at creme med MSM har samme effekt. ***

MSM for immumsystemets skyld

Undersøgelser med sportsatleter har vist, at et dagligt indtag af 3.000 mg MSM, kan hjælpe med at reducere “cytokin-bølgen (cytokine surge)” (stoffer frigivet af immunceller) relateret til træningsinduceret stress på kroppen, og dermed understøtter et sundt immunrespons.

Daglige indtag på 50 mg – 100 mg MSM per kg personen vejer, har vist sig at modvirke dele af de frie radikalers indflydelse på kroppen. Nærmere bestemt tror man, at MSM bidrager til musklerne under disses arbejde, ved at bidrage med antioxydante egenskaber.

Højeste dosis og bivirkninger

Der advares på mange sider om, at indtagelse af for store mængder MSM, kan give bevirkninger : kvalme, diarré og hudreaktioner hos nogle mennesker.

Dog har mange undersøgelser vist, at indtagelse af op til 8.000 mg MSM per kg personen vejer, har været helt uden bivirkninger.

De raporterede bivirkninger kan forekomme på grund af andre ting end blot MSM indtaget – men start altid med lavere doser, og arbejd dig op ad – hvis den lavere dosis ikke har den ønskede effekt.