Glukosamin er godt for leddene

Hvad er Glukosamin, og hvad er det godt for ?

Glukosamin (glucasamine) kan ikke kurere slidgigt – men det kan bremse udviklingen af sygdommen.

Undersøgelser over personer med slidgigt har vist, at glukosamin bremser reduktionen af brusken i leddene – den standser ikke processen. (Kilde).

Laboratorieundersøgelser viser, at glukosamin har anti-inflammatoriske egenskaber, og hjælper med regenereringen af brusk. (Kilde).

Glukosamin forekommer naturligt i kroppen – som en del af brusken – en amino sukker der består af Glukose kombineret med aminosyren Glutamin.

Selvom glukosamin teknisk set er en type sukker, ser det ikke ud til, at det påvirke blodsukkerniveauet eller insulinfølsomheden. (Kilde).

Der er ikke nogen naturlige fødevarekilder til glukosamin.

Som kosttilskud kommer den i flere former :

  • Glukosamin-hydroklorid
  • Glukosamin-sulfat
  • N-acetyl glukosamin

Langt den meste forskning er foretaget af glukosaminsulfat. (Kilde).

Glukosaminsulfat er som kosttilskud enten fremstillet af skallerne fra skaldyr, eller også er den fremstillet kemisk.

Kroppen optager let glukosaminen via mave-tarmkanalen efter oral indtagelse. Den omsættes i leveren og det overflødige bliver udskidt via urin og ekskrementer. Højeste niveauer er cirka 8 timer efter oral indtagelse,  primært på grund af ca. 90% proteinbinding. (Kilde).

Glukosaminen i kroppen hjælper med at bevare kroppens brusk sundt. Når man bliver ældre, begynder niveauerne af denne forbindelse at falde. Glukosaminen kan ikke længere bremse bruskens naturlige forfald. (Kilde).

Nogle forskere mener, at glukosamin-hydroklorid muligvis ikke fungerer så godt som glukosaminsulfat. De mener, at sulfat-delen af glukosaminsulfat er den vigtige faktor, fordi kroppen kræver sulfat for at producere brusk. (Kilde).

Glukosamin bruges også til hunde, hvor det anbefales til genopbygning af brusk. (Kilde).

Virker Glukosamin ?

Virker det så ?

Glukosamin er ikke et mirakelmiddel – men heller ikke en slangeolie.

Det virker i den forstand, at stoffets regenererende virkning kun er god nok, til at bremse bruskens forfald.

Glukosamin virker anti-inflammatorisk – og dermed smertelindrende.

Det skal helst tages sammen med andre anti-inflammatoriske midler. Som eksempelvis omega-3, turmeric, cayennepeber og så videre.

Dagligt indtag af glukosamin via kosttilskud

Dagligt indtag af glukosamin via kosttilskud

I de fleste studier på behandling af slidgigt, var den typiske dosis på 500 mg glukosaminsulfat, tre gange om dagen. (Kilde).

Der er foretage andre studier, med indtag på 2.000 – 3.000 mg per dag. Men de har ikke vist andre eller bedre resultater, end forsøgene med 1.500 mg per dag.

Ved indtag af for meget glukosamin, skal kroppen nok sige til – i form af bi-virkninger : urolig mave, halsbrand, døsighed og hovedpine. (Kilde).