Cayennepeber
Cayennepeber er fuld af antioxidanter, det er antiinflammatorisk, forhindrer hjertesygdomme, er smertelindrende (analgetic) og øger fordøjelsen.
De fleste af de sundhedsmæssige fordele ved cayennepeber skyldes en forbindelse i chilien kaldet Capsaicin.
Capsaicinoider udvikler sig i cayennepeber, når de modnes. Fra disse forbindelser er capsaicin den vigtigste aktive del, der giver cayennepeber og andre chilier deres varme krydrede smag. (Kilde).
Cayennepeber er antiinflammatorisk
Grundlæggende kan man sidestille kroniske sygdomme, så som diabetes, astma, hjertesygdomme, med inflammatoriske tilstande i kroppen. (Kilde).
Undersøgelser har vist, at cayennepebers anti-inflammatoriske egenskaber kan hjælpe med at modvirke kroniske sygdomme. (Kilde).
Capsaicin kan være lige så effektiv som NSAIDs (nonsteroidal anti-inflammatory drug). (Kilde).
Capsaicin for blodcirkulationen og hjertet
Capsaicin hjælper med at udvide blodkar og forbedre blodcirkulationen. Stoffet sænker blodtrykket, ved at formindske mængden af salt opbevaret i blodet. (Kilde).
Capsaicin har vist sig, at være lige så effektiv som farmaceutiske produkter, til at modvirke blodpropper. (Kilde).
Capsaicin har vist sig at sænke triglycerid-niveauet (byggesten for menneskeligt og vegetabilsk fedt), og derved sænke risikoen for hjerteanfald. (Kilde).
antioxidanter som fenol- og flavonoidforbindelser. Cayennepeber er rig på antioxidanter. (Kilde).
Cayennepeber er et effektivt middel mod mavesår
Indtag af for meget chili fører til mavesår – sætninger lige som den, kender alle vist.
Undersøgelser foretaget de seneste år har dog vist, at chili,, eller dets aktive stof “Capsaicin” ikke er årsagen til dannelse af mavesår, men faktisk modvirker det.
Det har vist sig, at den primære årsag til mavesår, er en infektion med Helicobacter Pylori bakterien – en form for bakterie der kan leve i halsen, og efter en årrække forårsage mavesår : overdreven syresekretion og erosion i slimhindelaget.
Andre medhjælpende årsager til dannelse af mavesår :
- Overdreven udskillelse af mavesyre
- reduktion i blodgennemstrømningen i mavens slimhinder
- konstant indtagelse af ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAIDS)
- indtagelse af alkohol
- rygning
- stress osv
Den fremherskende opfattelse i Danmark er, at “Chili”, et almindeligt krydderi, såfremt det konsumeres i store mængder, fører til “gastrisk mavesår” i betragtning af dets irriterende og sandsynligvis syreudskillende natur.
Personer med mavesår opfordres derfor til, at begrænse indtaget af chili – eller helt undgå det.
Capsaicin stimulerer ikke, men hæmmer syresekretion, stimulerer slimudskillelse og især blodgennemstrømningen i mavens slimhinder, som hjælper med at forhindre og helbrede mavesår.
Capsaicin virker ved at stimulere afferente-neuroner (signal neuroner) i maven – signaler til beskyttelse imod skader.
Epidemiologiske undersøgelser i Singapore har vist, at mavesår er tre gange mere almindeligt blandt kinesere, end blandt malaysere og indianere – der er i vane til at indtage mere chili.
Mavesår er almindeligt blandt mennesker, der normalt indtager NSAIDS, og er inficeret med bakterien Helicobacter Pylori.
Udryddelse af bakterierne ved antibiotisk behandling, og undgåelse af NSAIDS, eliminerer mavesår og gendanner normal syresekretion. (Kilde).
Capsaicin hjælper med vægttab
Capsaicin stimulerer receptorer der forøger kroppens stofskifte. (Kilde).
Det giver også kroppen en naturlig mæthedsfølelse, ved at undertrykke appetitten. (Kilde).
Capsaicin sænker også niveauet af hormonet ghrelin (det stimmulerer sulten og forøger kroppens lagring af fedt) – også kendt som sult-hormonet. (Kilde).
Dagligt indtag af Cayennepeber via KostTilskud
Sammenholdes mange af undersøgelserne, anbefales et dagligt indtag på 500 mg – 1.000 mg.