Magnet terapi - godt mod ømme muskler

Hvad er magnet terapi ?

Magnetterapi (magnetotherapy) kaldes også for bioenergi terapi eller bioenergi-behandling. Selv om navnene klinger ret new-age, er det ikke noget mumbo jumbo. Magnet terapi bruges i flere dele af sundhedssektoren (eksempel 1, eksempel 2) – det virker faktisk !

Aristoteles talte 300 år før Kristus om magneter, og Kleopatra er kendt for at have båret en lille magnet på sin pande, da det skulle bevare hendes ungdommelighed. Så idéen med at magneter kan hjælpe kroppen, er slet ikke ny.

Ikke-elektriske magneters magnetfelt varierer ikke, de kan aftage over længere tid, men ellers er magnetfeltet konstant. Derfor kaldes denne form for magnet terapi også for Statisk Magnetfelts Terapi eller Permanent Magnetfelts Terapi.

Et opslag på google om magnet terapi viser hurtigt, at der er stor uenighed om virkningen – er det rent placebo ?

På ydersiden afviser sunheds-mafiaen (det sundhedsfaglige etablissement) hårdt, at statiske magneter har nogen gavn overhovedet. Men læser man mange af undersøgelserne – ikke sammenfatningerne af undersøgelserne – så viser disse, at statiske magneter kan have en stor gavn for kroppen.

De “alternative” som de ofte bliver kaldt, holder modsat hårdt på, at statiske magneter og bølgerne fra de respektive poler, har stor indflydelse og virkning på kroppen.

Begge lejre bygger mange af deres udtalelser og modbevisende argumenter på forskning foretaget af Albert Roy Davis og Walter C Rawls omkring 1970’erne. De var nogle af de første til at forske i forskellene på nord- og sydpolens virkning på kroppen, og holdt fast på, at der var store forskelle i brugen af polerne.

Sundhedsmafiaen fik hårdt modbevist Alberts resultater, og i dag ser vi faktisk ingen af undersøgelserne med magnet terapi udtale sig om, hvilken magnetpol der blev anvendt i forsøget – der er nemlig ingen forskel mener de.

Spørger vi “den alternative lejr”, opstiller de ofte disse fordele ved de to poler :

  • Magnetens sydpol er positiv – den er stimulerende over for alle livsformer, også bakterier og virus
  • Magnetens nordpol er negativ – den beroliger og heler – og giver generelt et godt velbefindende for kroppen

Det anbefales, at man kun bruger nordpolen mod kroppen – med mindre man har et indgående kendskab til polernes virkning på kroppen.

Langt de fleste hjemmesider om magnet terapi, har de samme to lister om brug af nord- og sydpolen :

Nordpolen har for det meste en lille prik

Nordpolen (den negative pol) vendt mod huden

Disse punkter er de oftest angivne fordele :

  • Den negative pol har en standsende virkning på bakterier, og en beroligende virkning på nervevævet; beroliger eller hæmmer smerter.
  • Afhjælper inflammatoriske tilstande i leddene (rødme, varme, hævelse).
  • Afslapper overaktive organer – reducerer aktiviteten.
  • Tiltrækker ilt – oplader og øger cellulært DNA.
  • Sammentrækker væver og tiltrækker væske.
  • Fremskynder blodets koagulerende evne – mindsker blødningen fra sår.
  • Reducerer hævelse.
  • Opløser opbygninger af fedtstoffer – reducerer fedtholdige aflejringer i vener og arterier.
  • Reducerer unormale calcium-ioner.
  • Simplificerer den neurale kommunikation – bedre metabolisme og hurtigere heling.
  • Det er næsten udelukkende magnetens nordpol, som man har vendt mod huden.

Mange magneter har en prik på den ene side, som angiver magnetens nordpol. (Lige som på billedet).

Nordpolen opsummeret og sammenfattet

  • Den negative pol (-), nordsiden af magneten, er den pol, der oftest bruges til heling. Traumer får den cellulære tilstand til at gå i en positiv syretilstand. Den negative pol øger alkaliniteten og reducerer surhedsgraden (ph niveauet).
  • Den mindsker surhedsgraden (acidity) i lidelser ved at reducere hydrogenionet, øge pH værdien og forårsage alkalinitet, der bringer vævet tilbage til det normale. Alkalitet modvirker forkølelse, bakteriers effekt på kroppen og øger ilt-niveauet for cellen.
  • Den negative pols bruges bedst til: gigt, sår og blødning, eksem, hududslæt, forbrændinger, infektioner, tandpine, nyreinfektion, nyresten, kræft, blære komplikationer – og ved alle tilfælde af ømhed og hævelse, der enten er røde, varme eller hævede.
  • Når kroppen kommer til skade, sender hjernen negative spændinger direkte til området, for at hele det. Magnetens negative felt forstærker og fremskynder denne naturlige helingsproces.
Sydpolen er for det meste helt glat

Sydpolen (den positive pol) vendt mod huden

  • Den positive pol (+) er positiv energi.
  • Stimulerer alle former for liv inklusive bakterier – derfor bør den aldrig bruges, hvor der er en infektion.
  • Stimulerer organernes egne energifelter. Øger aktiviteten.
  • Udvider blodkarrene – kan forårsage yderligere blødning ved skade på kroppen.
  • Bør ikke bruges på hævelser

Sydpolen opsummeret og sammenfattet

  • Den Positive Pole (+) energi bruges til: underaktive (hypoaktiv) kirtler og / eller organer; såsom skjoldbruskkirtlen (thyroid), bugspytkirtlen (pancreas) osv.
  • Kan også bruges til at neutralisere mavesyre.
Virker magnet terapi ?

Men hvad kan de to lejre så blive enige om ?

Der findes virkelig mange undersøgelser om statiske magnetbølgers effekt på den menneskelige krop – de kommer dog sjældent frem til den samme konklusion. En af grundende til, at undersøgelserne kan være så modstridende, kan være, at ingen af dem omtaler om det er magnetens nord eller syd pol, der har været brugt.

Statiske magneter bruges inden for enormt mange områder af vores dagligdag, et af områderne er til rensning af vores spildevand. Sydpolen forøger bakteriernes oxidering af bioaffaldet – nordpolen modvirker denne oxidation. (Kilde).

En anden undersøgelse inden for samme emne har vist, at en magnets sydpol accelerere algers oxidation af phenol – nordpolen modvirker oxidationen. (Kilde).

Der er flere patenter udstedt inden for dette område, eksempelvis patent nr. 5.709.223, der omhandler nord- og sydpolernes evne til respektivt at sænke og øge mikroorganismers metabolisme.

Så “den alternative lejr” har indtil videre ret i, at der er forskel på magnetens nord- og sydpol.

Selv om at sundheds-mafiaen har fastslået, at magnet terapi ikke virker, så viser nogle undersøgelser det modsatte :

  • Denne undersøgelse beviste, at statiske neodym-magneter påvirker blodgennemstrømningen i huden. (Kilde).
  • Denne undersøgelse viste, at et magnetisk felt har indflydelse på calcium ionerne i kroppen, og deres interaktion med stofferne omkring dem. (Kilde).
  • Statiske magneter kan virke smertestillende i nogle tilfælde. (Kilde).
  • En undersøgelse foretaget med gigt patienter viste, at statiske magneter på patienternes knæ virkede væsentligt bedre smerteslindrende end placebo “magneter”. (Kilde).
  • Denne undersøgelse viste, at magnetbølger kan reducere neuronernes smerte-signaler. (Kilde).
  • Statiske magneter kan reducere tiden det tager for et sår at hele med op til 25 % (Kilde).

En undersøgelse af de kommercielle magnetsmykker viste, at også de virker smertelindrende – dog konkluderer undersøgelsen ikke, om der er tale om en placebo effekt. (Kilde).

Der må altid antages at være en vis placeboeffekt, da troet på at det virker, kan flytte bjerge – hvilket er yderst positivt.

Dog har en hel del undersøgelser efterhånden bekræftet, at mange af de virkninger ved magnet terapi som “den alternativ lejr” ofte fremhæver, faktisk er rigtige nok.

Så summa-summarum er, at uanset om man tror på virkningerne af magnet terapi eller ej – så virker det.

Roy Davis’ og hans kollega Rawls kom frem til, at : en statisk magnets nordpol kan modvirke kræftsygdommens aktivitet i kroppen, og sydpolen accelererer kræftens udvikling. En anden forsker fulgte op på dette, og kom til samme konklusion ved brug af en 3.500 guass magnet. (Kilde).

Hvilke magneter skal man bruge til Magnet terapi ?

Hvilke magneter skal mange bruge ?

Uanset hvilke typer magnet der er tale om, er der ikke forskel på bølgerne disse udsender – det er alle sammen magnetbølger. Der kan være forskel på styrken af dem, hvilket normalt måles og angives i Gauss (G) eller Tesla (T). (1 guass =  1×104 tesla = 100 μT = 0,0001 tesla).

Så længe man køber neodym magneter i størrelser omkring 10 x 2 mm, så er disse rigeligt kraftige til, at have den ønskede virkning. Pas på med at købe alt for store magneter, da de kan blive for kraftige og størrelsesmæssigt besværlige at have på.

Her i husstanden har vi haft stor gavn af disse : Amazon : Neodynium N35 10×2 mm disc magneter. De er så små, at man ikke mærker, at de sidder på kroppen – og så koster de ikke ret meget.

Har man eksempelvis nikkelallergi, er det en god idé at købe neodym magneter, der er belagt med guld : Amazon : magnets gold plated.

Husk at søge lidt rundt og se på priserne. Der er ingen fordel i at købe nogle dyre magneter, hvor sælgeren fremhæver, at de er specielt gode til magnet terapi. Magneter er i denne henseende magneter, og der er ingen forskel.

Sæt magneten fast på huden med eksempelvis Micropore

Hvordan sætter man magneterne fast på huden ?

Brug eksempelvis Englehud eller Micropore med en brede på 2,5 cm.

Hiv et stykke på 5-6 cm af, og klæb magneten fast midt på stykket.

Husk at vende magneten rigtigt – tapen skal være på den side, der skal vende væk fra kroppen,

Placer magneten så tæt på det problematiske område som muligt. Sæt eventuelt flere magneter på samme område – pas på at magneterne ikke sidder for tæt, så kan de tiltrække hinanden og rive englehuden løs.

Hvilken af magnetens poler er nord ?

Hvilken af magnetens sider er nord ?

Selv om mange producenter angiver et N eller S på magneterne, kan man blive i tvivl. Angiver N’et, at siden med N’et er den magnetiske nordpol ? Eller angiver det, at det er den pol, der søger den magnetiske nordpol ?

Syd søger nord. Så hvis nord og syd byttes om, kan det give nogle ret uheldige komplikationer inden for magnet terapi.

Mange magneter har en prik på den ene side, som angiver magnetens nordpol. Se billedet ud for punktet : den negative pol.

Hvis polerne ikke er angivet på magneterne, kan man bruge et gammelt kompas, der med nål angiver nord og syd. Det er den letteste måde at afgøre, hvilken side der er den magnetiske nordpol. Desværre kan kompasset i en smartphone ikke bruges, ellers havde alle muligheden lige ved hånden.

Har man ikke et kompas, kan man hænge magnetten lodret i en tråd. Når den ikke bevæger sig længere, vil magnetens nordpol vende mod syd, og magnetens sydpol vende mod nord. I forhold til et kort, eller viden om verdenshjørnerne, kan man nu se, hvilken side af magneten, der er hvilken pol.