Hvad er gurkemeje (turmeric) godt for, og hvad er Curcumin ?

Hvad er gurkemeje godt for, og hvad er Curcumin ?

Gurkemeje (Turmeric) er en planterod i familie med Ingefær – den virker som en antioxidant, den er anti-inflammatorisk  og har neuro-beskyttende egenskaber. Krydderiet har været brugt inden for klassisk kinesisk og indisk medicin i flere tusinde år.

Det kaldes også for indisk safran på grund af farven, og har været brugt til farvning af stof og tøj gennem tiderne.

Det er muligvis et af de bedste kosttilskud, der findes.

Roden indeholder mange forskellige stoffer. Blandt andet en gruppering af fenolforbindelser kaldet curcuminoids, hvor én af dem er Curcumin (diferuloylmethane) – det aktive stof i gurkemeje, som den meste forskning er foretaget over.

Gurkemeje består af omkring 2-6% curcuminoids, hvor godt 75% af disse er curcumin.

Curcumin er det stof, der blandt andet giver gurkemejen den gule farve.

Der har over årene været foretaget utallige undersøgelser af curcumin. Mange af undersøgelserne har vist, at kroppen desværre kun optager en mikroskopisk andel af det – det er ikke særligt biotilgængeligt. (Kilde).

Curcumin omdannes i tarmen og leveren til curcumin glucuronide og curcumin sulfat. Det kan også nedbrydes til :

 • tetrahydrocurcumin
 • hexahydrocurcumin
 • octahydrocurcumin

[Indsæt stykker om blodmålinger og andele målt]

Andre undersøgelser har dog vist, at kroppen lagre curcumin i mave- tarmregionen. Det kan være én af grundene til, at der altid kun kan måles mikroskopiske andele i blodet. (Kilde 1).

Curcumin kan dog også krydse blod-hjerne barrieren. (Kilde).

Så forskningen tyder på, at curcumin alligevel kommer lidt omkring i kroppen.

De antioxidante egenskaber ved curcumin er mest effektive til at finde og uskadeliggøre frie radikaler, der opbygget af ilt og nitrogen atomer. (Kilde 1, kilde 2).

Man er dog usikker på, om Curcumin faktisk er en antioxidant. Eller om stoffet hovedsagelig aktiverer signalveje i kroppen for enzymer som GCL (glutamate-cysteine ligase), der er med til at modvirke cellestress. Curcumin aktiverer også andre afgiftende enzymer. (Kilde 1, kilde 2).

Undersøgelser har vist, at curcumin forøger kropens egne antioxidante egenskaber. (Kilde 1, kilde 2, kilde 3)

Curcumin er anti-inflammatorisk

Curcumin er anti-inflammatorisk

Curcumin er så stærkt anti-inflammatorisk, at det i flere undersøgelser er lige så godt, som kemisk fremstillede farmaceutiske produkter – uden disses bi-effekter. (Kilde 1, kilde 2, kilde 3, kilde 4)

De antiinflammatoriske virkninger af curcumin skyldes blandt andet dets evne til at hæmme signalvej NF-κB – såvel som andre pro-inflammatoriske signalveje i kroppen. (Kilde). Forskellige kilder oplyser, at curcumin har indflydelse på mere end 160 forskellige signalveje i kroppen.

Curcumin har vist sig at reducere produktionen af cytokinerne (en betegnelse brugt om små proteiner) Tumor Nekrose Faktor Alfa (TNF-α) og Interleukin-1beta (IL-1β.) TNF-α og IL-1β er signalproteiner, der er knyttet til inflammation i kroppen. (Kilde 1, kilde 2).

TNF og IL-6 er begge vigtige bidragsydere til type 2-deabetes. Undersøgelser har vist, at curcumin kan formindske antallet af inflammations markører fra begge signalveje – og derved modvirke symptomerne og behandle sygdommen. (Kilde 1, kilde 2).

Curcumin er i mange tilfælde mindst lige så effektiv som NSAID (nonsteroidal anti-inflammatory drug).

Flere undersøgelser har vist, at medicinske præparater mod inflammationer kan erstattes af Curcumin. (Kilde 1, kilde 2)

Andre fordele ved indtag af Turmeric

 • Mundskyld indeholdende curcumin, modvirker kronisk tandkødsbetændelse lige så effektivt som klorhexidin (Kilde).
 • Reducere virkningerne af PMS ved kun 0,2 g dagligt (Kilde).
 • Mindsker symptomerne ved gigt på grund af de anti-inflammatoriske egenskaber (Kilde 1, kilde 2, kilde 3)
 • Virker blodtryksnedsættende – udvider blodkarrene og understøtter bedre blodcirkulation. (Kilde 1, kilde 2)
Gurkemeje (Turmeric) har neurobeskyttende egenskaber

Neurobeskyttende egenskaber

Neuroner i hjernen er i stand til at danne nye forbindelser – i visse områder af hjernen kan de også formere sig og stige i antal.

Det sker blandt andet på grund af proteinet : den hjerneafledte neurotrofiske faktor (brain-derived neurotrophic factor (BDNF)), der er medlem af neurotrophin-familien af vækst hormoner. (Kilde).

Man har fundet mange hjerne- og sindslidelser, så som depression og alzheimer’s, med et lavt niveau af dette hormon. (Kilde 1, kilde 2).

Curcumin kan forøge niveauet af væksthormonet BDNF.

Det har også indflydelse på HPA-aksen (hyperaktiv ved depression) og fosforylering af CREB (et protein der understøtter DNA’ets virke). (Kilde 1, kilde 2, kilde 3).

Curcumin forbedre neurogenese og de kognitive egenskaber – det kan forsinke og modvirke mange hjernesygdomme og aldersrelaterede fald i hjernefunktion. (Kilde).

Curcumin modvirker også ophobningen af amyloid plak proteiner – proteinerne er et vigtigt element i Alzheimer sygdommen. (Kilde).

Brug frisk kværnet sort peber eller hele peberkorn

Forøg kroppens optag af gurkemeje og curcumin med Piperine

Sort peber indeholder stoffet Piperine – det giver peberen den stærke smag, og efterfølgende den varme følelse i kroppen.

Piperine hæmmer kroppens optag af lægemidler.

En af måderne, hvor leveren slipper af med fremmede stoffer, er at gøre dem vandopløselige, så de lettere kan udskilles.

Piperine modvirker leverens evne til at udskille curcumin, og forøger derved kroppen optag af stoffet med op til 2.000%.

Brug frisk kværnet sort peber eller hele peberkorn.

Det er nok at indtage 1/20 teske med frisk kværnet sort peber, eller blot nogle få hele peberkorn, sammen med enten gurkemeje eller curcumin, for at forøge kroppen optag af stofferne.

Dagligt indtag af Gurkemeje (Turmeric) og Cucumin via KostTilskud

Dagligt indtag af Gurkemeje og Curcumin via KostTilskud

Indtages gurkemeje i ren form, kan det sidestilles med at spise ingefær. Man kan inden for rimelighedens grænser, ikke få for meget af hverken eller.

Flere undersøgelser har vist, at curcumin skal indtages i doser på mindst 3,6 g, for at det efterfølgende kan måldes i kroppen. (Kilde 1, kilde 2)

Det er ufarligt at indtage op til 12 gram curcumin per dag. (Kilde 1, kilde 2).

Den røde tråd i langt de fleste af undersøgelserne er :

Gurkemeje og dets aktive stof curcumin har indvirken på en bred vifte af funktioner og områder i kroppen. Selv ved indtag af lave koncentrationer, har det en indvirkning på kroppen. Dog skal der, i langt de fleste tilfælde, et indtag på mindst 1,5 g per dag til, for at der kan måles værdier i blodet.

Fælles for næsten alle undersøgelserne er, at de er foretaget over curcumin uden piperine. Når curcumin gøres bedre biotilgængeligt, ved at det indtages med piperinen, der forøger optagelsen med op til 2.000% – kan måles væsentligt højere værdier i blodet.

Start med 500 mg gurkemeje i pileform, indtaget med et par hele sorte peberkorn.

Dosen kan altid sættes op eller indtages flere gange om dagen.

Turmeric eller curcumin som KostTilskud ?

Turmeric eller curcumin som KostTilskud ?

Flere af gurkemejes bestanddele, har antimykotiske egenskaber (de bekæmper svampeinfektioner). Curdione er den mest effektive af dem alle – den er også mere effektiv end curcumin. Det vist sig, at hvis curdione kombineres med de andre aktive stoffer i gurkemeje, så virker det symbiotiske samarbejde bedre, end nogle af stofferne enkeltvist. (Kilde 1, kilde 2, kilde 3).

Så selvom at langt de fleste undersøgelser foretages over Curcumin, skal man ikke fornægte styrken og alsidigheden i gurkemeje – der jo indeholder curcumin.

Er gurkemeje pulveret rent ?

En hel del undersøgelser har desværre vist, at meget af gurkemejepulveret der kan købes, slet ikke er rent. Det vil sige, at pulveret indeholder andet end blot gurkemeje. Der har været eksempler på, at pulveret også bestod af flere typer korn – der har været blandet mel i, for at forøge fortjenesten. Og pulveret har flere gange været farvet – så det ser mere koncentreret og rent ud.

Køb altid kun kosttilskud der er fremstillet af en velrenommeret producent – der er rene uden tilsætningsstoffer, der er dyrket organisk, hvor produktet ikke er sprøjtet med pesticider, og hvor produktet ikke er genetisk manipuleret (GMO).

Køb gurkemejepulver via Amazon – kilopriserne er væsentligt billigere end dem på blot nogle hundrede gram.

Hvordan er curcuminpulveret eller pillen fremstillet ?

Det er altid et spørgsmål, hvordan producenten har fremstillet produktet.

I EU var det i 2004 lovligt at udvinde curcumin af gurkemejeroden med disse (kilde) :

 • acetone
 • carbon dioxide
 • ethyl acetate
 • dichloromethane
 • n-butanol
 • methanol
 • ethanol
 • isopropanol
 • haxane

Og hvad hvis det er fremstillet uden for EU ? Hvilke stoffer kan gurkemejen og deraf curcuminen så være udsat for ?

Køb Curcuminpulver via Amazon.

Organisk gurkemejepulver, der ikke er sprøjtet med pesticider og ikke er GMO – er det bedste man kan få.

Selv om gurkemejepulveret er ikke så kraftigt som ren curcuminpulver, så indeholder det mange andre aktive stoffer og flere curcuminoids – der indgår i et symbiotisk forhold, og styrker hinandens egenskaber indbyrdes.

Forsøg med brug af Curcumin i forhold til farmaceutisk medicin

Forsøg med brug af Curcumin i forhold til farmaceutisk medicin

Der er foretaget mange forskellige forsøg, hvor curcumin bliver opstillet i forhold til farmeceutiske medikamenter.

I rigtigt mange af tilfældene viser det sig, at curcumin er mindst lige så godt som disse medikamenter :

Kilde : https://www.greenmedinfo.com/blog/science-confirms-turmeric-effective-14-drugs#_edn1

 • Corticosteroids (steroide medikament) –
 • Lipitor / Atorvastatin (kolesterol medikament) – (kilde)
 • 1