Rengøring med eddike

Kan eddike erstatte andre rengøringsmidler ?

Ja – klar lagereddike har i generationer været et af de mest brugte rengøringsmidler.

Eddikesyren i eddiken løsner fedtrester, fjerner op til 82% af formerne for svamp, og dræber bakterier så som coli (der normalt stammer fra menneskets tarmsystem). Det er desværre harmløst over for bakterier som stafylokokker – der dog kan dræbes med brintoverilte (hydrogen peroxide), der dræber alt.

 

Cillit Bang - Nej tak !

Hvorfor bruge eddike frem for Cillit Bang ?

Eddike ved vi hvad er, men hvad er der egenligt i en Cillit Bang ?

Bag på plastikbeholderne står der kun : “<5% anioniske tensider, <5% nonioniske tensider, <5% polycarbosylater, parfume.”

Tensider er en overflade aktiv stofgruppe (surfactant = surface acting agent | det nedsætter vandets overfladespænding), der forbedre sæbers rengørende effekt. Anioniske tensider er negativt ladede og nonioniske tensider er uladede. Læs : en fremragende artikel om tensider.

Polycarboxylates modvirker opbygningen af krystalstrukture, så som kalksætninger (calcium deposits) og ophobning af magnesium. Stoffet nedbrydes dog enormt dårligt, og ophober sig derfor i rensningsanlægenes vandbehandlings system.

Parfume – flere hjemmesider angiver limonene som den bedste kanditat – den giver den citrusagtige lugt.

En søgning på Google afsløre, at Cillit Bang også indeholder:

Sulfaminsyre (sulfamic acid)er effektivt til rengøring af metaller og opløsning af kalk. Sulfaminsyre bruges i stor skala i industrien af samme grund. Det bruges også i fremstilling af farvestoffer og farmaceutiske stoffer, såsom antibiotika og anticancer-medikamenter.

Fosforsyre (phosphoric acid) – bruges til at forebygge og fjerne rust med. Det indgår også som del i cola, hvilket faktisk gør cola mere surt (acidic) end citron saft og eddike!

C9-11 pareth-6 – et stærkt overfladeaktivt stof, der også hjælper andre stoffer med at binde sig til hinanden. Stoffet er klassificeret som (surfactant) og (emulsifying). Stoffet bruges også hyppigt i hudpleje produkter.

Farvestof – farvestoffet er ukendt.

Selv om man har handsker på, mens man rengører med de kommercielle midler, kommer man aligevel i berøring med stofferne på senere tidspunkter. Når rengøringen er færdig, og man efterfølgende kommer i kontakt med de overflader, hvor rengøringsmidlerne har været brugt. Så vil der altid være rester tilbage, som så kommer i kontakt med huden, og derigennem optages i kroppen.

Uanset, om alle de stofferne i Cillit Bang er ufarlige (hvilket de nok næppe er), er der ingen tvivl om, at det er sundere for én selv, ens familie og omgangskreds og for miljøet, hvis man primært anvender eddiken.

Rengøring med eddike

Hvad kan eddike bruges til inden for rengøring ?

Husk altid at teste, om eddiken kan misfarve, før du behandler pletten. Afprøv det et sted, hvor man ikke lægger mærke til det.

Den generelle rengøring – bland ca. 1/2 kop eddike og en liter varmt vand i en sprayflaske. Lad blandingen virke lidt ved indtørede rester, inden der tørres efter.

Afkalk kaffemaskinen og vandkogeren – kør begge apparater med ren eddike. Rens derefter ved at køre en enkelt gang med rent vand.

Afkalkning (generelt) – læg for eksempel bruserhovedet eller enden fra vandhanen i rent eddike natten over. Dagen efter er de funklende som nye.

Fjern lugt og urinpletter – tør så meget af urinen op, som muligt. Væd pletten med vand og eddike i forholdet 1:1, og lad det virke i 10 min. Tør herefter så meget som muligt op, og drys bagepulver (baking soda), der hvor pletten var. Bagepulveret hjælper med at fjerne lugten, og suger væsken til sig. Efter 1 time støvsug pletten for bagepulver.

Husk altid at teste om eddiken misfarver, før du behandler en plet. Afprøv det et sted, hvor man ikke lægger mærke til det.

Fjern klistermærker – væd området ved klistermærket med ren eddike. Gentag til klistermærket og limen er fjernet.

Få et flot hår – bland 1 kop varmt vand med 1-2 spiseskefulde med eddike. Skyl håret med blandingen efter ca. hver 3. hårvask. Har man tørt hår, skal man bruge lidt mindre eddike. Har man mere olieret hår, skal man bruge lidt mere eddike. Giver håret et flot blankt udseende og en følelse af blødhed.

Glasrens – bland eddike og vand i forholdet 1:1. Det kan nu bruges i stedet for glas rens. For eksempel på vinduerne, spejle, glasdøren i badet og alle de steder, hvor glasrens normal blev brugt.

Gulvvask (gulve uden voks) – bland ca. 1/2 kop eddike og en liter varmt vand. Opvrid moppen i blandingen og vask gulvet. Der behøver ikke vaskes efter – skift vandet efter behov.

Rengøre afløbet – hæld 1 kop ren eddike ned i de forskellige afløb, og lad det virke i 30 min. Skyl godt efter med vand, så eddiken ikke ligger der i flere timer/dage. Gør dette efter behov, for at holde afløbene rensede fra skidt og lugt.

Til opvaskemaskinen – hæld ca. 1½ til 2 kopper eddikke i bunden af opvaskemaskinen, inden du starter den. Det giver flotte og skinnende glas, og modvirker opholbning af kalk og snavs i maskinen. På samme tid hjælper det også med rengøringen af servicet. Så det erstatter afspændingsmidlet og der kan skæres ned på mængden af sæbe brugt hver vask.

Til vaskemaskinen – tilføj 1 kop ren eddike til skyllerummet i vaskemaskinen. Det fjerner alle rester af sæber, fedt stoffer, svamp og mange bakterierne, der stadig er tilbage. På samme tid vedligeholder det maskinen, ved at modvirke ophobning af kalk og mineraler. Er maskinen af ældre dato, er eddiken effektiv til at afkalke og opfriske hele maskinen.

Hvad indeholder normalt skyllemiddel egentligt af skadelige stoffer?

Ukrudtsmiddel – hæld ren eddike på græs og ukrudt. Vær opmærksom på, at omkringliggende planter også kan lide under dette.

Advarsel

Advarsel

Brug aldrig eddike på natursten, granit eller marmor!

Husk altid at teste, om eddiken kan misfarve, før du behandler en plet. Afprøv det et sted, hvor man ikke lægger mærke til det.